Dieta dla chorych na anemię

Osoby, które są chore na anemię, muszą stosować dietę, która będzie bogata w wartości odżywcze, w ilościach potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim, trzeba do jadłospisu wprowadzić dużą ilość białka zwierzęcego oraz zwiększyć liczbę spożywanych witamin, w szczególności witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza.

Oczywiście, chorzy na niedokrwistość muszą ograniczyć przyjmowanie węglowodanów, które nie powodują regeneracji krwi i oraz zredukować przyjmowanie  tłuszczy, gdyż spożywane w nadmiarze mogą powodować niedokrwistość. Poza tym, na osłabienie naszego apetytu może mieć wpływ bardzo syte mleko. Dlatego do swojego menu wprowadzamy białko, które jest zawarte w twarogu, jajach, serach i mięsie, zwłaszcza wskazane są nerki i wątroba, gdyż są bogate w żelazo i witaminy. Nie zapominamy także o surowych owocach i warzywach, szczególnie zielonych, gdyż dostarczają nam wielu składników mineralnych i witamin.

Przede wszystkim, przygotowywane potrawy powinny charakteryzować się wyraźnym smakiem (ostrym lub kwaskowym), jednak ograniczamy stosowanie przypraw na rzecz większej ilości soli. Z pewnością, zupy powinny być przyrządzane na bazie rosołów z kości, ryb, jarzyn, mięsa, preferowany jest kwaskowy smak. Należy zapomnieć o różnego rodzaju zasmażkach z mąki, a mięso spożywać wyłącznie z rusztu lub duszone z niewielką ilością tłuszczu. Nie ma przeciwwskazań do jedzenia surowego mięsa np. w postaci befsztyków po tatarsku. Oczywiście, nie ma mowy o potrawach gotowanych lub smażonych. Zakazane jest także spożywanie makaronów i kasz oraz wszelakich tłustych produktów.

Jeśli chodzi o napoje, to mile widziane są soki cytrusowe lub sok z pomidorów albo buraków czerwonych. Natomiast należy wspomnieć o tym, że napoje gazowane, kawa i czarna herbata są niedozwolone, gdyż zmniejszają zdolność przyswajania żelaza z przewodu pokarmowego. Warto też przed głównym posiłkiem spożyć małą ilość wytrawnego wina gronowego. Poza tym, musimy zapomnieć o takich smakołykach jak: słodkie ciasta i torty, które powinny być zastąpione przez galaretki żelatynowe, kompoty czy owoce.

Najważniejsze jest to, aby nasze menu było urozmaicone i nie pachniało nudą, a potrawy pobudzały apetyt. Poza tym, należy ściśle się do niej stosować, gdyż tylko wtedy przyniesie oczekiwane rezultaty. Oprócz tego, dieta dla chorych na anemię z powodzeniem może być stosowana  przez krwiodawców. W razie wątpliwości co do szkodliwości danego produktu należy skontaktować się z lekarzem.