Anemia w ciąży

Anemia, określana też mianem niedokrwistości, to problem, z którym boryka się 30-40% kobiet ciężarnych. Przede wszystkim, podczas ciąży dochodzi do zwiększenia objętości krwi i jej rozcieńczenia, co skutkuje obniżeniem liczby czerwonych krwinek, zawartości hemoglobiny oraz hematokrytu.

Główną przyczyną anemii jest niedobór surowców, głównie żelaza (95%), który spowodowany jest jego małą zawartością w spożywanych pokarmach w stosunku do zapotrzebowania. Warto podkreślić to, że rozwijający się płód praktycznie zabiera całą zawartość tego surowca z produktów jedzonych przez matkę, gdyż jest on mu niezbędny do dalszego rozwoju, zwłaszcza w siódmym miesiącu ciąży, w którym niesamowicie wzrasta jego waga. Innym powodem jej wystąpienia mogą być zaburzona praca przewodu pokarmowego, co skutkuje zmniejszonym wchłanianiem żelaza. Oprócz tego, kobiety w ciąży niejednokrotnie zmagają się z hemoroidami, czyli żylakami w okolicach odbytu, które gdy zaczynają krwawić, także przyczyniają się do wtórnej utraty żelaza. Jeśli chodzi o inne surowce, których niedobór może spowodować niedokrwistość, trzeba wymienić kwas foliowy i witaminę B12.

W związku z tym, że anemia jest szkodliwa, nie można lekceważyć jej objawów podczas ciąży. Z pewnością, kobieta ciężarna powinna udać się do lekarza, gdy ciągle czuje się zmęczona i cierpi na nieustanne bóle głowy. Kolejnym symptomem są trudności z koncentracją, a także zadziwiająco blada cera. Poza tym, powinna nas zaniepokoić sucha skóra i wzmożona łamliwość włosów. Natomiast, gdy mamy do czynienia z ciężką niedokrwistością, będziemy odczuwać ciężkie bóle brzucha, przyspieszenie bicia serca, duszności czy niedociśnienie.

Najważniejsze jest to, by anemię wcześnie zdiagnozować za pomocą badań morfologicznych i podjąć się jej leczenia, gdyż może wyrządzić ona nieodwracalne szkody zwłaszcza w trzecim trymestrze może zaburzyć rozwój płodu i łożyska, czego konsekwencją będzie wcześniejszy poród. W późniejszym okresie może spowodować to, że waga noworodka będzie bardzo mała, a co najgorsze zwykle niemowlę też ma anemię.

Nie od dziś wiadomo, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego aby uniknąć anemii, przyszła mama powinna spożywać dużo czerwonego mięsa, drobiowej wątroby i ryb. Oprócz tego, wskazane są zielone warzywa, rośliny strączkowe, kapusta, soja, ciemne pieczywo, soki cytrusowe, pomidory. Natomiast należy zrezygnować z napojów gazowanych, czarnej herbaty i kawy. Gdy odpowiednia dieta nie wystarcza, lekarz może zapisać żelazo w pastylkach.

Jak widać, niedokrwistości w ciąży nie można bagatelizować, lecz trzeba podjąć się jak najszybszego jej leczenia.